Greunenkriek tekst & media


Blog Post

Grunneger bankjes ien Stad

Ingetekstueel • Nov 29, 2016

ZEG T MIT BANKJES

Het interieur van de Herestraat bevatte in mijn jeugd vooral betonnen bloembakken en plakkaten uitgespuwde kauwgum. Op die bloembakken kon je tussen de begonia`s, uitgedrukte peuken, plastic frietbakjes en nog meer kauwgum, schrijlings zitten wachten totdat je moeder uitgewinkeld was.

De latere renovatie met de gele stenen was niet iedereen naar de zin, want “bij de Groningse klei horen rode, Groningse bakstenen!”. Hoe dan ook, het rondhangen was voorbij. No oit meer een klodder mayo in je broek, want de bloembakken waar je half in kon zitten waren verdwenen.

Dankzij nieuwe bankjes kun je sinds een paar jaar in het centrum echter weer zitten op iets anders dan een terrasstoel of een verkeerd geparkeerde fiets met gammele stander. Niet alleen is het comfortabel om even ergens te kunnen neerploffen als je je fietssleutel of OV-chipkaart uit je tas moet opdiepen, maar de bankjes zijn ook nog eens heel Gronings.

Desgevraagd licht ontwerper en uitvoerder Mark Ringnalda het straatmeubel toe. De productie vond plaats binnen Groningen. In het pootje van het ontwerp zit de Groningse G uit het welbekende, oranje logo en bovenal zijn de bankjes getooid met Groningse teksten.

Deze teksten blijken te passen bij de locaties waar de bankjes staan. ‘Hai juig mit koegelsgeweld’ pronkt bijvoorbeeld in het Hoogstraatje; het tussenstraatje dat de Here- verbindt met de Gelkingestraat. In die laatstgenoemde straat kunnen buschauffeurs een eventuele vertraging inlopen door het gaspedaal flink in te trappen. Het zitmeubel zinspeelt op het uitgavepatroon van winkeliers.

“Weinig woorden en duidelijk geformuleerd, dat past bij het Groningse volk”, aldus Ringnalda. Zijn schoonmoeder adviseerde bij de keuze van de teksten en met een Gronings lexicon in de hand werd het productieproces vervolgd.

Wie zich tijdens een avondje stappen even in goed gezelschap wenst terug te trekken uit De Kromme Elleboog, kan rekenen op steun van een bankje – zowel aan het zitvlak als bij het aanzwengelen van een gesprek. Aan het begin van de Zwanestraat staat namelijk een tweetal van die bankjes met een iets scabreuze ondertoon: ‘Noar dien stee of mienent?’


Share by: