t Greunenkriek: voor wie zich rijk voelt in het Gronings(e).Grunneger schrieverij

  • By Ingeborg
  • 07 Nov, 2017
Toen Nane van der Molen afgelopen voorjaar aantrad als voorzitter van Stichting t Grunneger Bouk sprak hij het voornemen uit om meer Groningstalige literatuur op de markt te brengen.

Momenteel lijkt het inderdaad goed te gaan met Groningstalige schrijverij, dus in die zin wordt het voornemen al gerealiseerd.

Onlangs werd een nieuwe roman van Jan de Jong in de markt gezet: ‘Stilte van Wind’ (Stichting t Grunneger Bouk). Zuidhorn was afgelopen weekend de literaire “stee om te wezen”: vrijdag werd er een dichtbundel van Willem Tjebbe Oostenbrink gelanceerd, ‘Zolt en Stof’ (uitgeverij Vliedorp) en zaterdag was er de presentatie van het Bijbels dagboek ‘Dag en Deur II’, geïnitieerd door de Liudger Stichting en uitgegeven door Profiel.  

Afgelopen zomer werd er een stripalbum van ‘Single’ vertaald naar het Gronings door Jan Glas en ook zijn er vastomlijnde plannen om de populaire columns van een verhalenverteller in het Gronings uit te brengen. Korte verhalen uit mijn boek ‘De Groningin’ verschijnen in het Gronings in het tijdschrift ‘Toal en Taiken’.  

Komend weekend is het de beurt aan dominee Klaas Pieterman om een verhalenbundel te presenteren: een boek met Groningse Sinterklaasverhalen. Een uitgave om naar uit te zien, zeker gezien de summiere oogsten aan Groningstalige kinderverhalen van de afgelopen jaren. Dit feestje vindt plaats in het kerkje van Vierhuizen en ik heb de eer het eerste exemplaar in ontvangst te nemen!

http://www.webloug.nl/biebels-dagbouk-2018-dag-deur-in-dagblad-van-het-noorden/


Share by: